Blog Mister Maastricht

Uitgelicht: Vrijthof Maastricht

Het welbekende Vrijthof in Maastricht is onmisbaar in het stadsbeeld van deze romantische en gezellige Limburgse hoofdstad. In de volksmond van de Maastrichtenaars ook wel ‘de Vriethof’ genoemd. Van televisie is het Vrijthof ook wel bekend van de jaarlijkse zomeravondconcerten van Nederlands violist en orkestleider André Rieu. Maar het Vrijthof is veel meer dan dat, daarom zult u het Vrijthof in Maastricht zeker niet mislopen tijdens een bedrijfsuitje of teambuilding activiteit van Mister Rotterdam. Zo staat het Vrijthof bekend om de vele monumenten, gezellige cafeetjes, terrassen en cultuur. Het Vrijthof kent 38 rijksmonumenten en oogt vrij statig door de ‘kerkentweeling’ Sint-Servaas en Sint-Jan.

Rondom het Vrijhof in Maastricht

Aan het zuidelijke gedeelte van het Vrijthof bevinden zich nog enkele kanunnikenhuizen, dit zijn huizen van leden van het kapittel of bestuurscollege van een kathedraal of klooster. Eén van deze huizen is het Spaans Gouvernement, dit is waarschijnlijk het oudste woonhuis van Maastricht. Aan de noordelijke kant van het Vrijthof ligt het Generaalshuis, dit is huis is gebouw in 1805 en is een stadspaleis. In opdracht van een rijke koopman in de Franse tijd is dit statige huis gebouwd. Op dit moment dient het Generaalshuis sinds 1992 als theater, ook wel genaamd ‘Theater aan het Vrijthof’. Hiervoor heeft het Generaalshuis in Maastricht veel verschillende functies gehad zoals: het bureau van de gemeenteontvanger, politiebureau, stadsbibliotheek, stadsarchief, stedelijk museum en een conservatorium. Na de verhuizing van het conservatorium in 1985 is het Generaalshuis tot 1992 gerestaureerd om tot volwaardig theater te dienen. Op de kruising van het Vrijthof en de Statenstraat staat het voormalig hoofdpostkantoor, dit is een ontwerp van Granpé Moliére uit 1914. Opnieuw een Fransman die een mooi monument achterlaat in de zuidelijkste hoofdstad van Nederland. Naast de eerder genoemde Sint-Servaaskerk bevindt zich al sinds de elfde eeuw de Schatkamer Sint-Servaasbasiliek.De schatkamer bevat een aantal voorwerpen van middeleeuwse kunst die tot één van de kostbaarste verzameling valt van Nederland en is één van de voornaamste toeristische attracties van Maastricht.

Geschiedenis van Maastricht

Mocht u geïnteresseerd zijn in het heden en verleden van Maastricht dan is een bezoek aan het Museum Aan Het Vrijthof meer dan de moeite waard, gelegen aan het plein zoals de naam al verklapt staat hier het museum en vertelt het unieke verhaal ‘Made in Maastricht’. Ondernemerschap, samenwerken en gastvrijheid staan hier hoog in het vaandel. Zowel inwoners als bezoekers van Maastricht kunnen hier genieten van cultuur tussen de winkels, restaurants en monumenten aan het Vrijthof. Het museum heeft verschillende exposities per jaar maar kent ook een eigen basiscollectie. Deze collectie bestaat uit meubilair uit de achttiende eeuw en oude schilderijen gemaakt door Limburgers. De collectie is de voormalige particuliere verzameling van het echtpaar Wagner – De Wit. Daarnaast is er ook een museumwinkel en café. Het museumpand zelf is een bijzondere mix van middeleeuwse en moderne architectuur. Kortom, het Vrijthof in Maastricht is al een reden voor een bezoek aan deze mooie en bijzondere stad. Er zijn veel leuke activiteiten en bezichtigingen, dit maakt het nog leuker in combinatie met een gezellig spel voor een bedrijfsuitje met je hele team of afdeling!

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om het Vrijthof te betrekken in uw bedrijfsuitje of teambuilding in Maastricht? Bel ons op 010 4145 465 of stuur een e-mail naar: info@misterrotterdam.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *