Blog Mister Maastricht

Uitgelicht: De stad Maastricht en haar historie

Maastricht is de zuidelijkste hoofdstad van Nederland en staat bekend om haar mooie monumenten en romantische karakter. Het is tevens ook een stad waar Mister Maastricht bedrijfsuitjes en teambuilding activiteiten organiseert. In dit stukje zult u niet alleen meer te weten komen over de stad, maar ook over haar bijzondere geschiedenis. Dit is namelijk één van de redenen wat een bedrijfsuitje in Maastricht zo speciaal maakt. De stad is gelegen aan de Maas en de herkomst van de naam van de stad is te herleiden van de Latijnse naam ‘Mosae Trajectum’, dat betekent ‘doorwaadbare plaats in de Maas’ die bekend is geworden door vondsten vanuit de middeleeuwen.

 

Verschillende tijdperken Maastricht

Maastricht behoort tot één van de oudste steden in Nederland en aan de hand van archeologische opgravingen is bekend dat de stad al twintig eeuwen lang continu bewoond is. Er zijn vier tijdperken in te delen in de geschiedenis van Maastricht: De Romeinse vesting, middeleeuws religieus centrum, garnizoensstad en vroege industriestad. Deze vier tijdperken zijn tot op heden op te merken in de kunst en cultuur van de stad. Maastricht is rijk aan prachtige monumenten, eeuwenoude gebouwen en interessante musea. Rond het jaar 10 v. Chr. Legden de Romeinen de belangrijke heirbaan Keulen-Tongeren aan, die bij Maastricht de Maas kruiste. Rond de Romeinse brug ontstond een nederzetting waarvan het centrum nabij de huidige Stokstraat lag. Rond 270 na Chr. werd Maastricht verwoest en vielen de Germaanse stammen in bij de Romeinen die zich in Maastricht hadden gevestigd. Hierna kwam de middeleeuwse tijd. Maastricht was in deze tijd een relatief grote, redelijk welvarende stad. Van Maastricht weten we dat er een lijst bestaat waar 21 heilige bisschoppen opstaan, er is alleen geen duidelijkheid in welke volgorde deze bisschoppen de zetel betraden. Wel is duidelijk dat de wortels van het christendom in Maastricht al vroeg zijn begonnen. De Romeinse en middeleeuwse tijd is kenmerkend voor de manier waarop Maastricht zich heeft ontpopt tot de stad die zij nu is. Tevens was de functie van Maastricht als garnizoensstad belangrijk.

Na de Middeleeuwen

In de tijd na de middeleeuwen zijn er veel gouverneurs geweest van verschillende nationaliteit die het krijgsvolk in de stad beheerden. Zowel Spanjaarden en Fransen zijn in Maastricht aan de macht geweest.

Kunst in Maastricht

Maastricht is mede dankzij de aanwezigheid van enkele kunstopleidingen een cultureel centrum. In 2018 zal de stad Maastricht de titel ‘Culturele Hoofdstad van Europa’ krijgen en hierdoor heeft de gemeente de afgelopen jaren de culturele infrastructuur verbeterd. Zo zijn er plannen voor een nieuw centrum voor film- en podiumkunsten, poppodium en nieuwe kunstopleidingen. Bovendien zal het Frontenpark gecreëerd worden, dit zal dienen als het park van inspiratie met ruimte voor kleinschalige openluchtvoorstellingen, beeldende kunst en stadslandbouw.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om de geschiedenis van Maastricht te betrekken in uw bedrijfsuitje of teambuilding in Maastricht? Bel ons op 010 4145 465 of stuur een e-mail naar: info@misterrotterdam.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *